Agrokor je u komunikaciji krize sve odradio pogrešno

Featured image

Komunikacija Agrokora prema medijima bilo je lošija što su bili veći, jači i moćniji. Zadnjih mjeseci njihov je PR bio u funkciji prikrivanja očiglednih problema sa prezaduženošću. U liniji komuniciranja bilo je previše ljudi koji su neformalnim kanalima nudili najluđe moguće priče čak i kad je bilo očigledno da je sve gotovo. Kao primjerice da su dobili ogroman novac od Kineza – to je bila dosta ozbiljna sramota, rekao je Gojko Drljača, zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista na panelu o komunikacijskom aspektu krize u Agrokoru.

Panelisti su imali ultra povod nakon neočekivanog istupa Ivice Todorića koji je optužio Vladu za veleizdaju te da je bio prisiljen aktivirati Lex Agrokor.

Zašto baš sada i ima li dokaze koje bi pokazali spregu politike i Agrokora?

– Možemo samo spekulirati o pravim razlozima. Očekivalo se da će rezultati revizije Agrokora biti objavljeni ovaj tjedan pa zato valjda ovaj tajming. Spekulira se da bi gubitak mogao biti i do 20 milijardi kuna. Ako je tako, problem koji ima kompanija je puno veći no što se mislilo u trenutku kada je krenula kriza likvidnosti Agrokora – analizirao je Drljača.

Ivan Hrstić, producent, voditelj i kolumnist N1 Televizije ocijenio je kako Todorić zna mnogo, ali ne zna na koji način bi mogao iznijeti dokaze, a da ne ukopa sam sebe.

– Razbacivao je novac svojih klijenata, stvorio kompanije, ali ušao i u energetiku, komunikacije i side projekte. Nema puno prostora za njega da dokaže da je imao situaciju pod kontrolom. On je bio čovjek koji je vladao Hrvatskom, ali ne i situacijom – dodao je Hrstić.

Violeta Colić direktorica komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri, koja je i sama prije pet godina bila u komunikacijskom timu Agrokora, mišljenja je kako je cijela komunikacija oko krize kompanije bila pogrešna.

– Kad se dogodi kriza jedino što nemate kao mogućnost je da odlučite ne komunicirati. Agrokor se odlučio upravo na tu opciju. Interes ne nestaje, okrenut će se drugim sugovornicima i tražiti informacije na drugim mjestima. Čak 95 posto informacija je došlo iz drugih izvora, a samo pet posto iz kompanije – rekla je Colić.

Krešimir Macan, direktor agencije Manjgura, rekao je kako je Todorić napravio i neke odlične stvari poput izvoza hrvatskih proizvoda.

– No strateška greška je bila kad mu je netko dozvolio da uđe u Tisak, jer ako povuče oglase iz tiskanih ili ne plati, svi teško dišu – kazao je Macan.

Photo: Zarko Basic/PIXSELL