Banke bi mogle prve uvesti blockchain tehnologiju

Featured image

Simpatični ‘geekovi’, kako ih je najavila Ida Prester, moderatorica panela „Blockchain-ubojica birokracije“  – Nikola Jokić i Milovan Pasini suosnivači su tvrtke Krypto Investment Partners.

U Rovinju su pojasnili pojam blockchaina koji je zapravo integriran u našoj svakodnevici. Otkrili su da blockchain tehnologija potječe još od vremena kada su se podaci upisivali na glinenim pločicama koje ustvari predstavljaju zapis podataka te korištenje postojeće tehnologije.

„Nemoguće je danas imati bilo kakvu industriju, a da nema softvera. Blockchain nije ništa drugo nego komad softvera“, ustvrdio je Nikola Jokić.

Milovan Pasini također je pojednostavio cijelu priču.

„To je komad softvera na kojem razvijate razne protokole, nije stoga virtualno, nego vrlo opipljivo u digitalnom smislu i svima izgleda jednako u obliku koda“, pojasnio je.

23.09.2016., Rovinj - Weekend media festival 9. Blockchain - ubojica birokracije. Nikola Jokic, Milovan Pasini. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Dvojica računalnih stručnjaka ističu da ima nekoliko primjera primjene blockchaina u Hrvatskoj. Tako se Bitcoinima mogu plaćati apartmani u Dubrovniku, dok u Zagrebu postoji bankomat koji virtualnu valutu Bitcoin iza koje stoji Blockchain mijenja za novac pa korsinik može plaćati u restoranima.

„Na transakciju Bitcoinima nema plaćanja poreza i tako je u cijeloj Europi te je sasvim legalno. Međutim, još uvijek ne postoji razvijena tehnologija s kojom bi mogli plaćati u toj valuti u svim mogućim segmentima“, rekao je Nikola Jokić i iznio  mogući smjer daljnjeg razvoja. Naime, neke zemlje već su počele razmišljati o prebacivanju zemljišnih knjiga na blockchain premda bi se moglo dogoditi da banke budu prve koje će ući u taj sustav.