Boris Jokić: I turbofolk i Rozga moraju biti dio školske reforme

Featured image

U psihu svakog mladog čovjeka ulazi se kroz glazbu. Ako vam se čini da je jazz standard previše za školu, prikažite ga zanimljivo. I Lisa Simpson svira saksofon, rekao je na jednom od najposjećenijih panela prvog dana Weekend Media Festivala Boris Jokić, znanstveni suradnik na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu.

Time je otvorio temu koliko je glazba bitna i kako je obrazovanje prikazano u suvremenoj glazbi.

Sam naziv panela “Od Ramonesa do Rozge” izazvao je ogroman interes, jer današnja djeca u školi većinom su čula za pjesmu “Žena, majka, kraljica”, a malo manje za “Sheena is a punk rocker”.

– Kao kod svake dobre punk-rock grupe potrebno je otvorenost i srce. Muzika je transgeneracijska. Muzika je emocija – bio je emotivan i Boris Jokić u svom izlaganju, koji je i sam poznat kao ljubitelj dobre glazbe. No, pokušao je objasniti kako i turbofolk i Rozga trebaju biti dio školske reforme jer na te koncerte dolaze srednjoškolci. To je njihov svijet.

– Znanje, identitet, odgovornost, solidarnost, integritet, poštivanje, zdravlje, poduzetnost – to su vrijednosti mlade osobe koje smo željeli vidjeti u kurikularnoj reformi. Čovjek se zapita da li je Hrvatska zabit Europe? Kažem da nije i neće biti ako to ne dopustimo – bio je kategoričan bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme ranog i predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja od 2015. do 2016. godine.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL