Dosta je PR-a, vrijeme je za Odnose s javnošću

Featured image

Odnosi s javnošću koji grade drugima imdž, sami imaju problema s imidžem, poručili su predstavnici domaće PR industrije na panelu “Dosta je PR-a, vrijeme je za odnose s javnošću”.

Niz je problema, ali među glavnima je to što se u Hrvatskoj svatko može nazvati PR stručnjakom ili menadžerom čime se, zaključili su, smanjuje razina cijele struke. S druge strane, oni koji i imaju znanja često ih ne mogu pokazati jer kompanije i druge organizacije koje koriste usluge agencija smanjuju budžete i nisu spremne uložiti u ozbiljne strategije. Štoviše, niti jedna velika hrvatska kompanija nema u upravi stručnjaka za odnose s javnošću.

„Problem je u menadžmentu kompanija, a ne u PR stručnjacima. Oni moraju shvatiti koliko je bitna prisutnost PR-a u samom vrhu kompanije“, dodao je Dejan Verčić, pročelnik Centra za marketing i odnose s javnošću u Sloveniji.

 

23.09.2016., Rovinj - 9. Weekend Media Festival 2016. Panel diskusoja dosta je PR-a, vrijeme je za Odnose s javnoscu.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

„Naša reputacija proizlazi iz hrvatskih okolnosti. Da bi se bavili imidžem sami morate definirati identitet. Mi ga nemamo i svaka cura koja nosi štikle može biti PR stručnjak“, istaknula je Ankica Mamić, vlasnica agencije IMC.

Između stručnjaka za odnose s javnošću i javnosti su, dodala je Mamić, mediji koji ne vole PR-ovce jer misle da su im prepreka u komunikaciji s ministrima ili šefovima kompanija.

Krešimir Macan, vlasnik Manjgure, otkrio je da je cijelo tržište “teško” između 70 i 80 milijuna kuna premda se često misli da je veće. Mamić je pritom dodala da je u Hrvatskoj sve više strateškog PR-a koji traže velike strane kompanije.

„Neki poslodavci se zadovoljavaju samo publicitetom. Zakupe prostor u medijima, uz to dobiju besplatan PR i time smatraju da im PR agencija nije neophodna. Potrebno je baviti se strateškim PR-om, a ne samo publicitetom – zaključio je Božo Skoko, predstojnik Odsjeka za strateško komuniciranje na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

Jedan od problema je, zaključili su sudionici panela, i taj što se PR poistovjećuje sa spinom. Violeta Colić, direktorica Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri izjavila kako se spin najviše koristi pogotovo u političkoj komunikaciji koja osvaja najviše prostora u medijima.

„Najveći problem PR-a proizlazi iz političke domene“, zaključila je Colić.