Selfiji cijelog svijeta žive sa sobovima

Featured image

Jeste li se ikada zapitali što je sa svim onim selfijima koje ste postali na Facebook. Gdje oni to završe? Da li se rasplinu u nekoj virtualnoj stvarnosti ili su spremljeni?

Vjerovali ili ne, sve vaše objave – slika ispred Louvrea u Parizu, surfanje na valovima Balija ili kako ste jeli štrukle u Zagrebu – bit će spremljeni u hi-tech središtu u švedskom gradu Luleå. To je ujedno prvi Facebook centar izvan granica Sjedinjenih Država, a koji je izabran zbog svoje hladne klime.

– Zbog najniže cijene električne energije i hladne klime, sjever Švedske je savršeno mjesto za data centre.

Luleå data centar je postao švedski model efikasnosti –  objasnio je Anders Granberg, koji je vodio odjel marketinga i projekata u agenciji Luleå Business Agency između 2008. i 2011. godine, tijekom osnivanja Facebookovog megadata centra u švedskom gradu Luleå.

Švedska je tako Facebook, a s njim vas i vaše uspomene i podatke, dovela na mjesto gdje je toliko hladno da tamo žive sobovi.

Granberg je progovorio i o tome kako danas već data industrija proizvodi sve više i više CO2 i to je postao pravi ekološki problem.

– Ali Greenpeace je na kraju čestitao Facebooku na otvaranju ekološki prijateljskog ili environment-friendly data centra u Luleåu, što je velika pohvala – zaključio je on.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL