(Hrvatski) U Konzumovoj bazi podataka više od milijun potrošača

Featured image

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U svojoj bazi podataka Konzum trenutno ima više od milijun evidentiranih potrošača, a njih 400.000 svakog tromjesečja prima knjižice s posebnim pogodnostima, otkrio je predsjednik Uprave Konzuma Darko Knez tijekom svog predavanja na Weekend Media Festivalu. Knez naglašava kako su svi podaci o kupcima zaštićeni i obrađuju se isključivo pomoću šifri i broja kartica. Detaljni podaci o preferencijama i  kupovnim navikama  svakog pojedinog kupca omogućavaju da se kupcima ponude proizvodi iz slične grupe proizvoda, ali i akcije na proizvode koje često kupuje.

Kao još jedan iznimno važan faktor za uspješnost prodaje Knez navodi rješavanje problema s blagajnama koje su često najveći izvor frustracije kupaca. Trenutno se puno radi na tome da se u trgovinama pojednostavni proces plaćanja. U tu svrhu u pojedine trgovine uveden je inovativni proizvod, kolica nazvana Shop&Touch, koja imaju  zaslon osjetljiv na dodir za komunikaciju s korisnikom, te barkod čitač za jednostavno učitavanje informacija o proizvodu. Ova kolica omogućila su automatsku naplatu kupljenih proizvoda na blagajni, jer kupci sami skeniraju sve proizvode koje kupe, te tako mogu zaboraviti na duga čekanja u redovima.

Osim programa vjernosti Knez se osvrnuo  na novitete u online trgovini. Ističe kako se sve više radi na revitaliziranju online trgovine, ali unatoč popularnosti online cialis kupnje najveći promet maloprodajni lanci i dalje ostvaruju u fizičkim  trgovinama u kojima akcijske cijene imaju izuzetno veliki utjecaj na potrošnju. Od 28% pučanstva koje koristi internet za kupovinu tek 1-2% koristi online trgovine za kupnju prehrambenih namirnica. Kao najvažnije faktore uspješnosti online prodaje navodi dostupnost traženih proizvoda, svježinu i kvalitetu, cijenu, pažnju poklonjenu kupcu i minimalnu naknadu za distribuciju proizvoda.