Manje od tri posto startupa razvije se u uspješan biznis

Featured image

Svega tri posto pokrenutih startupa uspijeva se razviti u uspješan biznis, a čak 97 posto ih propada ostavljajući svoje investitore u gubitku. Ono na što svi polažu adute je STEM. Koji projekti danas prolaze na tržištu tehnoloških ideja otkrili su sudionici panela ‘HT kao STEM UP akcelerator’.

Kao najveći regionalni startup akcelerator, HT je investirao u Aspidu te su zajedno nedavno predstavili mobilnu aplikaciju Tvizzy.

– Riječ je o aplikaciji skinutoj 5000 puta koja pokriva ključne trenutke Hrvatske nogometne lige triju država regije uz pomoć inovativnih notifikacija. Korisnik na mobitel dobiva notifikaciju s pogotkom iz HNL-a u visokoj rezoluciji, a video može pregledati i u zaključanom ekranu – objasnio je Marin Erceg, glavni izvršni direktor.

Kao najveće izazove ističe financiranje, monetizaciju i kako napraviti video notifikacije koje se pojave ispred zaključanog ekrana. Aspida je poznata i po tipkovnici Izzy koja pokretom prsta omogućuje ubacivanje emotikona ili simbola u razgovor, a koja je, među ostalima, ostvarila suradnju s brandom Angry Birds i isporučila tipkovnice za 2Cellos, Olivera Dragojevića, Ninu Badrić i brojne druge.

Sighrun je mobilna aplikacija uz koju se mogu otkrivati znamenitosti grada bez zaustavljanja dok trkači odrađuju svoj trening.

– Aplikacija kombinira trčanje i turističko razgledavanje kako bi trkačima omogućili da trče gdje god žele. Posebno za Weekend Media Festival napravili smo 4 rute, od koje je 6.5 kilometara najduža, a najkraća ima 2.5 kilometra i vodi po centru grada Rovinja – rekao je Hrvoje Horvat, glavni direktor za tehniku.