Finska pretvorila emojije u digitalne diplomate koji su osvojili 300 milijuna ljudi

Featured image

U 2015. godini riječ emoji bila je proglašena kao riječ godine u Velikoj Britaniji. Tada smo počeli istraživati i nismo mogli vjerovati da niti jedna zemlja svijeta još nema službene emojije, ispričala je Petra Theman iz finskog ministarstva vanjskih poslova na predavanju ‘Finski emojiji – analiza slučaja digitalne diplomacije današnjice’.

Sa svojim kolegama Theman je razvila niz emojija kojima strancima objašnjavaju neobične finske običaje, emocije, omiljene psovke ili mitove o njihovoj zemlji, i to na 13 jezika. Za kampanju su dobili više od 30 nagrada, imali su ‘reach’ od 300 milijuna ljudi, a ujedno su finski emojiji jedini na svijetu koje je odobrila vlada.

– Najizazovnije je bilo uspješno uklopiti multikulturalnost i različitosti u skup emojija, no reakcije stranaca, ali i Finaca su bile izvrsne. Mnogi su nam se javili s vlastitim prijedlozima za sljedeće edicije, kazala je Theman.

Finski emojiji primjer su promocije zemlje na najbolji mogući način što je prepoznala čak i finska vlada, potvrdila i stala iza njih.

– U pozadini je naravno branding Finske kao države u kojoj sve dobro funkcionira. Slike igraju jako veliku ulogu i mogu utjecati na državnu ekonomiju i gospodarstvo. Dojam o državama i nacijama stvara se vrlo rano, a tu emojiji mogu pomoći, ali i odmoći, zaključila je Theman.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL