Genijalne ideje i najbolje kampanje s Balkana koje mijenjaju svijet

Featured image

Mi stvarno vjerujemo da ideje mogu promijeniti svijet. Svi imamo odgovornost da svoj najvrijedniji resurs – ideje – stavimo u službu svijeta, kazala je Jasmina Nikolić iz srpske New Moment New Ideas Company predstavljajući sa šest Cannskih lavova nagrađenu kampanju ‘One book for peace’ na panelu ‘Integracija na BalCanneski način’.

Projekt je počeo ‘Zajedničkom molitvom’, kampanjom za promicanje vjerske tolerancije u Makedoniji koja je 2013. dobila najprestižniju nagradu u Cannesu i pokrenula inicijativu za proglašenje nacionalnog Dana zajedničke molitve, a nastavljena je ‘Jednom knjigom za mir’ koja je dobila još pet lavova.

– U istoj knjizi, jednu do druge, objavili smo poruke iz Biblije i Kurana kako bismo pokazali da nas puno više toga spaja nego razdvaja. Ideja je vrlo lako integrirala sve oko sebe, sve kanale komunikacije i iz dana u dan je samo rasla. Naveći joj je uspjeh što je nakon festivala u Cannesu počela živjeti. Danas ju traže za mirovne konferencije, religijska okupljanja, simpozije – ispričala je Nikolić.

– Mi kreativci se volimo hvaliti kako je svaka ideja došla iz insighta, da smo ju osjetili u sebi; no ovaj insight ne želite imati. Naš kolega je to, na žalost, prošao, započeo je priču o nastanku kampanje ‘Počeši s razlogom’ Almir Okanović iz zagrebačkog BBDO-a.

S obzirom da se muškarci panično boje liječnika, a i prelijeni su da obavljaju raznorazne pretrage, BBDO je poruku okrenuo na zafrkanciju uz poruku muškarcima da se samo moraju češati po testisima.

– Klijent se odmah zaljubio u kampanju, naišli smo na podršku od svih ambasadora, ali i endorsement. Fotografije na kojima se češu po međunožju objavili su HGSS-ovci, nogometna reprezentacija, KK Split, NK Rijeka… Održavali smo edukacije, pressice, gostovanja, a sve je rezultiralo 500 puta povećanim posjetima liječniku i 46 spašenih života, kazao je Okanović i dodao da nisu dobili niti jednu žešću kritiku na račun kampanje.

Vasilije Ćorluka iz makedonskog Publicis One Adriatica predstavio je igricu za mobitel ‘Sea hero quest’ i popratnu integriranu kampanju koju su radili za Deutsche Telekom, a koja pomaže znanstvenicima u borbi protiv demencije. Čak tri milijarde sati tjedno provedemo igrajući igrice na mobitelu, a Ćorluka i kolege to su odlučili usmjeriti u dobru svrhu. Godinu dana su razvijali igricu koju je do sada ‘skinulo’ tri milijuna ljudi, a znanstvenicima je dala veliku količinu materijala za istraživanje.

– Nikad ne znaš koliko će projekt biti uspješan, no važno je da vjeruješ. Ovo je projekt koji nam je potvrdu da možemo promijeniti svijet. Od 33 ideje iz cijelog svijeta, oni su odabrali onu koja je došla iz Makedonije, kazao je Ćorluka i zaradio veliki pljesak publike.

Slovenski kolege iz agencije Grey prezentirali su projekt ‘Bedtime storytellers’ koji je za cilj imao stanare staračkih domova povezati s vanjskim svijetom i potaknuti im oslabljene kognitivne sposobnosti. Napravili su aplikaciju s bajkama i umirovljenike angažirali kao naratore.

– Ovaj projekt je bio pun izazova, no jedan naš kolega kaže da ideja vjerojatno nije dobra ako ti ne izaziva blagi strah, kazala je Petra Krulc i dodala da bajke pišu popularni autori, a djeca naratorima mogu zahvaliti slanjem poruke ili crteža.

– Već u prvom tjednu odaziv je bio odličan, dosegli smo 30 posto roditelja s djecom, a svaka od više od 80 bajki preslušana je u prosjeku 1500 puta, kazao je Jernej Špende i dodao da će projekt nastavljati razvijati u području AR-a.

Igor Mladinović iz agencije Imago Ogilvy govorio je o projektu ‘Malena i Klepetan’ u kojem su uživo na Trgu bana Jelačića prenosili snimku iz gnijezda rode Malene dok u malom slavonskom mjestu čekala da joj se vrati rodan Klepetan.

– Klijent je pitao što ćemo ako Klepetan ne dođe, al smo mi rekli ‘j..i ga, to je ljubav’. Kampanja je nastala mimo svih logičnih koraka i pravila. Nama troma koji smo na kampanji radili, ona je postala život. Svi smo to zapravo radili za sebe jer smo vjerovali u kampanju, kazao je Mladinović. Priču o Malenoj i Klepetanu prenijeli su mnogi strani mediji, a ispod live-streama osnovala se zajednica korisnika koji su svakodnevno međusobno ragovarali. Mnogi su ostavili i poruke podrške Malenoj, a kad je Klepetan konačno doletio i stream se ukinuo, svi su, kaže Mladinović, ostali šokirani.