Jedina budućnost printa je otkrivanje konteksta i pozadine online vijesti

Featured image

Print medijima prije nekoliko godina predviđala se propast, ali danas vidimo da oni i dalje žive i nalaze se u svojevrsnoj renesansi. Ustvrdili su to vodeći ljudi najvećih dnevnih listova iz regije na panelu „Crno na bijelo“.

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, procjenjuje kako se taj strah proširio iz Amerike nakon brojnih studija koje su predviđale da će novine prestati izlaziti 2017. godine. Taj strah bio je potaknut ekonomskom krizom i strahovitim padom naklade.

„Spasu tiska pridonijele su promjene navika čitatelja, ali i činjenica da su redakcije počele funkcionirati na drugačiji način. Ujedinile su svoje resurse, spojile web i print. Time je Jutarnji list prošle godine ostvario isti doseg koji je imao prije krize – samo su metrike drugačije jer u obzir treba uzeti tiskano i web izdanje“, pojasnio je Ogurlić.

23.09.2016., Rovinj - 9. Weekend Media Festival 2016. Crno na bijelo. Ratko Femic, Drazen Klaric, Senka Kurt, Goran Ogurlic, Mislav Bago. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Jedno od glavnih pitanja panela bilo je i tko su danas čitatelji dnevnih novina.

Večernji list tako uglavnom čitaju visokoobrazovani građani koji u prosjeku imaju 48 godina, nešto je više muškaraca od žena – oni su željena ali vrlo zahtjevna publika koja traži puno više od obične informacije jer se u suvremenom medijskom svijetu vijesti jako brzo troše. Čitatelji sve više traže analizu i pozadinu događanja.

Jutarnji list pak čita publika s nešto većim prihodima. Oni koji ne kupuju novine na kiosku čitaju ih u kafiću ili na svom pametnom telefonu i upravo su oni publika koju Jutarnji želi.

U BiH je situacija ipak nešto drugačija, kaže Senka Kurt – urednica medija Dnevnog Avaza. To je najčitanija novina u BiH koju prati 35 posto stanovnika. Unatoč drugačijoj situaciji u usporedbi s Hrvatskom, Dnevni Avaz je također usvojio istu formulu kako bi preživio – u redakciji su shvatili da je budućnost print plus online.

Kurir je već godinama najčitaniji list u Srbiji. Glavni urednik Kurira Ratko Femić kaže da je jako teško odrediti tko točno kupuje taj najčitaniji list u Srbiji – zapravo smatra da ga čitaju svi.

„Mnoge redakcije i dalje ne razmišljaju o tome da internet mogu pametno iskoristiti kao produženu ruku tiska i to će im omogućiti da osvoje nove udijele na tržištu. Internet printu omogućuje da lakše shvati tko je njegova publika“, zaključio je Femić.

Budućnost tiskanih novina u regiji svi vide na sličan način – oni će morati dati kontekst i pozadinu vijestima koje izlaze online. To će omogućiti specijalizacija novinara koji će redakcijama donositi priče koje nitko nema.