Jon Laurence: Naš video ima emocije i identitet, tako dolazimo do milijuna pregleda

Featured image

Kod videa produciranih za društvene mreže najvažnije su prve tri sekunde u kojima morate izazvati emocije i korisnicima reći zašto bi im trebalo biti stalo do vašeg sadržaja, kazao je na predavanju “ONE ON ONE: Kako dobiti veliku publiku za ozbiljne vijesti” Jon Laurence, nagrađivani urednik online rubrike britanskog Channela 4.

Laurence je na Channel 4 došao s ciljem angažiranja mlađe publike. Po metodi pokušaja i pogrešaka uspjeli su pronaći formulu za video sadržaj koji doseže brojke i do 250 milijuna pregleda mjesečno. U Rovinju je ponovio da mlađe generacije ne treba podcjenjivati jer znaju cijeniti dobar sadržaj. Treba ih targetirati  na platformama koje koriste, a to su društvene mreže i pametni telefoni.

– Čim smo se počeli baviti ozbiljnim i izazovnim vijestima, temama koje su zbilja bitne, publika nam je porasla. Tri najvažnije stvari o kojima vodimo računa pri proizvodnji videa su: emocije, identitet i mobile. Ovo je iznimno bitno za sve industrije, a mobile posebno ako se bavite novinarstvom, kazao je Laurence.

Identitet znači da pojedinac dijeljenjem videa može pokazati kakva je on ustvari osoba i kako se osjeća, a mobile je danas mjesto na kojem ćete pronaći većinu mladih.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

– Razmislite kako mladi koriste mobitel. Dok ‘vise’ na Facebooku oni su u ‘modeu’ istraživanja i to je savršena prilika da im pokažete stvari za koje ni ne znaju da ih traže. Istovremeno, 85 posto nas Facebook pretražuje s isključenim zvukom, zato su titlovi sa snažnom uvodnom porukom neophodni –  objasnio je Laurence.

Najviše je ponosan je prilog o napadima kiselinom u Bangladešu. Video je premašio 15 milijuna pregleda, a djevojka iz videa primila je mnogobrojne donacije koje su joj pomogle da vrati vid.