Kako je Obama skupio 6,9 milijuna¸lajkova dok ih je Madonna imala samo 1,3

Featured image

Srđa Popović jedan od top 100 svjetskih mislilaca, prema časopisu Foreign Policy, gostovao je na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu. Popović je osnivač i izvršni direktor neprofitne organizacije CANVAS  (Center for Applied Nonviolent Actions and Strategies) sa sjedištem u Beogradu, a svojevremeno je bio nominiran za Nobelovu nagradu.

Na Weekend Media Festivalu govorio je o tome kako biti uspješan u nenasilnom sukobu i kako društvene mreže mogu biti izvrstan alat mirnih, političkih, socijalnih i ekonomskih okupljanja, prosvjeda i akcija.

„Hafez al-Assad, otac sadašnjeg sirijskog predsjednika Bashar al-Assada, mogao je u vrijeme svoje vladavine izbaciti novinare i poubijati 20 ljudi, a da nema nikakvih svjedočenja o tome“, istaknuo je Popović.

Danas je mogućnost zataškavanja daleko teža s obzirom da uvijek postoji netko tko će događaje dokumentirati i objaviti na internetu.  Najveći utjecaj društvenih mreža, prema Popoviću, je mogućnost organiziranja što predstavlja najveći strah svih autoritativnih režima.

23.09.2016., Rovinj - 9. Weekend Media Festival 2016. New Media and Social Movements – How the Internet Has Changed Popular Mobilizing. Srdja Popovic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Osvrnuo se i na kampanju Baracka Obame za predsjedničke izbore prije nešto više od deset godina, kada je, kaže, Obama pobijedio zahvaljujući Internetu i svom komunikacijskom strategu Davidu Pouffeu koji je preko društvenih mreža angažirao glasače i pridobio obične ljude da budu donatori, a  koji su željeli da kampanja uspije te su se i više aktivirali online. Popović kaže da je to genijalni dio kampanje te da je Pouffe uspio za Obamu prikupiti 6,9 milijuna lajkova, dok je Madonna  tada imala samo 1,3 milijuna.

„Ako je Kennedy prvi predsjednik koji je dobio izbore zbog televizije, onda je Obama zbog Interneta“, mišljenja je Popović.