Kuda ide televizija?

Featured image

Jedno od popularnijih pitanja kada je televizija u pitanju jest kako će ona izgledati u slijedećih 10 ili 25 godina. Televizijsko tržište prolazi kroz velike promjene, a o digitalizaciji ovisi njezin budući razvoj. Online video sadržaj dobiva sve više pažnje, a klasični televizijski formati polako odlaze u povijest. Dokaz je to da se velike promjene već događaju, a one ključne će se možda tek i dogoditi. Žestoka rasprava o budućnosti televizije razvila se među sudionicima panela “Kuda ide televizija?”.

Dražen Mavrić, predsjednik uprave Nove TV smatra kako razvoj nove tehnologije omogućava da sadržaj konzumiraju svi, čak i oni koji se u vrijeme emitiranja neke emisije ne nalaze pred ekranima,što svakako nije bio slučaj prije 10 ili 15 godina.

“Postajemo jedan videocentričan sustav, to znači da će video sadržaj, bilo u dužoj ili kraćoj formi, biti taj koji će se konzumirati”, dodao je Mavrić.

WMFtelevizija001_PEG_230916

Sadržaj kao temelj televizije i televizijskog programa, kroz godine u Americi nije bio proizvod TV kuća već različitih nezavisnih producenata.

Upravo to predstavlja temeljnu razliku između europskih i američkih TV kuća, tvrdi Marijan Jurenec, direktor slovenske Planet Televizije.

“Content is the king”, poručio je Jurenec.

Američke su se televizijske kuće bavile marketingom i prodajom, a europske su televizije, zbog manjka nezavisnih producenata, sav sadržaj morale kreirati same.

Pretpostavka je da se novim medijima događa ono što se 2005. godine dogodilo tisku, kada “veliki dio svjetskog printa nije ozbiljno shvatio da ljudi sami mogu objavljivati, da svatko može napraviti web”.

Boris Trupčević, generalni menadžer za Styria Media Grupu tvrdi kako se već godinama priča da TV nema blistavu budućnost i smatra da za to postoje čvrsti dokazi. S jedne strane, mnogi dijele mišljenje kako televizija nije mrtva i neće biti mrtva još neko vrijeme, dok s druge strane neki prognoziraju još vrlo kratku budućnost. Da se događa velika generacijska promjena te da mlađe generacije dramatično odlaze od televizije, govore i brojke – Trupčević je istaknuo podatak da internet za 10 postotnih poena ima jači doseg od televizije, a oglašavanje se prenosi na online, jer je tamo publika.