Na izvozna tržišta ne treba se probijati niskom cijenom nego kvalitetom

Featured image

Treba razmišljati u čemu ste najbolji u globalnim okvirima i u tome se profilirati. Mi smo svi doktori opće prakse, ali to na globalnom tržitu ne funkcionira, ocijenio je Davor Bruketa, kreativni direktor i suvlasnik agencije Bruketa&Žinić OM na panelu „Export Report“ na kojem  se raspravljalo kako kreativna industrija može probiti izvozna tržišta.

Bruketa je potencijalnim izvoznicima preporučio i da nazovu sve prijatelje, podijele kontakte i krenu dogovarati sastanke. Nešto će sigurno upaliti.

„Kada smo mi počinjali 2007. ili 2008.godine Hrvatska je bila tržište zasićeno velikim igračima. Nismo imali veze niti kontakte, ali imali smo globalni proizvod s kojim smo uspjeli“,  kazao je Luka Abrus, osnivač i CEO tvrtke Five.

Abrus, međutim, otkriva da im nije cilj beskonačni rast. Lako bi mogli dosegnuti brojku od 300 ili 500 zaposlenih, ali Five sa 100 do 150 zaposlenih želi biti boutique tvrtka koja radi s top klijentima.

23.09.2016., Rovinj - Weekend Media Festival 9. Panel diskusija: Balcannes Export Report - Luka Abrus (Five, Hrvatska/SAD) Davor Bruketa (HURA, Hrvatska) Sašo Dimitrievski (Pristop, Slovenija) Srdan Šaper (I&F McCann Grupa, Srbija) Moderator: Nikola Vrdoljak (404, Hrvatska) Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Srđan Šaper, osnivač I&F McCann Grupe u Srbiji, pojašnjava da su u regiji svi suočeni s ekonomski nerazvijenim tržištima pa je na ostalim tržištima definitivno veća mogućnost rasta.

„Uzbudljivo je raditi na drugim tržištima i s drugim ljudima“ dodao je Šaper.

Sašo Dimitrievski, partner i član uprave slovenske Pristop grupe kaže da potencijalni izvoznici moraju pogledati proizvode koje imaju, gdje tržišno spadaju i tako krenuti u širenje.

Sudionici panela zaključili su da u regiji nije praksa da najače tvrtke koje uspiju u izvozu za sobom povuku i druge domaće tvrtke s kojima surađuju kao što će to uvijek napraviti top igrači kao što je Mercedes. Na većini inozemnih tržišta pritom nije ključna cijena, jer mnogi misle da se moraju probijati niskim cijenama, nego kvaliteta.

„S razvojem tehnologije mogućnosti su danas svugdje“, zaključili su.