Trebamo i sobarice koje digitalno misle, a Hrvatski obrazovni sustav stoji

Featured image

Hrvatska 26 godina stoji na mjestu, škole su iz industrijskog doba, a učenici koji iz njih izlaze zaostaju za svojim vršnjacima u zemljama kao što su Poljska ili Estonija, poručio je Boris Jokić, bivši voditelj cjelovite kurikularne reforme na panelu „Obrazovanje i budućnost“ .

„ Nisam vizionar niti jugonostalgičar nego čovjek koji duboko vjeruje da hrvatski obrazovni sustav koji ima tradiciju može puno bolje“, dodao je Jokić.

Sudionici panela iznijeli su brojke prema kojima Hrvatska na obrazovanje troši dvije milijarde dolara. To je budžet kojim se pokriva 800 tisuća učenika u osnovnim i srednjim školama, studenti i svi zaposleni u obrazovanju. Budžet američkog sveučilišta Stanford je, primjerice, 5,5 milijardi dolara i to za 18 tisuća studenata.

Josip Tica sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta zaključio je da se postojećim obrazovnim sustavom potiče prosječnost.

„Što će vam znanje ako ga ne znate povezati sa svijetom koji vas okružuje“, zaključio je Tica.

Sudionici panela raspravili su i ključno pitanje treba li obrazovni sustav pratiti potrebe gospodarstva. Predrag Grubić, voditelj korporativnih komunikacija Adris grupe, potpuno je odbacio takvu tezu.

„Zamislite situaciju da je obrazovanje u funkciji ovakvog gospodarstva u kojem, primjerice,  tek 10 posto naših tvrtki izvozi jer ostali nemaju znanja i nisu konkurentni. To je neodrživo. Moramo obrazovati ljude koji će znati ugraditi inovativnost, promicati znanje i izvrsnost u cijelom društvu, mijenjati postojeći društveni obrazac, a onda i biti u funkciji konkurentnijeg i učinkovitijeg gospodarstva“, pojasnio je Predrag Grubić.

23.09.2016., Rovinj - 9. Weekend Media Festival 2016. Panel diskusija Obrazovanje i buducnost. Predrag Grubic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Korado Korlević, voditelj Zvjezdarnice Višnjan ocjenjuje da je obrazovnji sustav preslika hrvatskog društva. Vagoni će se, dodao je, počeo odvajati i neki će tu proći bolje, a drugi lošije. Dok hrvatski obrazovni sustav zaostaje Korade je objasnio da cijeli svijet ide naprijed i to slikovito objasnio predviđanjima da će se na tržištu rada pojaviti milijarda robota, dok 3D printeri u Americi upravo pokušavaju isprintati prvi 3D brodd.

„Trebamo i sobarice koje digitalno misle“, zaključio je Boris Jokić.