Najveći izazov gaming industrije je zadržati korisnike

Featured image

Glavni igrači regionalne gaming industrije u Rovinju su otkrili da je taj biznis na svjetskoj razini rastom prestigao filmsku industriju. I hrvatska gaming industrija drži korak s tim velikim rastom. Rast penetracije pametnih telefona i širenje broadbanda pogurali su skok gaming industrije na 74 milijardi dolara u 2015.

Budući da je riječ o najbrže rastućoj industriji panel je razlogom nazvan „Brzi i žestoki“. Nikola Čavić, direktor poslovnog razvoja tvrtke Nordeus iz Srbije i Damir Đurović, direktor hrvatske tvrtke Reboot otkrili su zakonitosti gaming industrije.

„Industrija u Hrvatskoj drži korak s rastom na svjetskoj razini te, za razliku od prije pet godina, brojke su vrlo zahvalne“, istaknuo je Damir Đurović.

Unatoč snažnom rastu ukupne industrije situacija nije svuda bajna.

„Izazovi razvoja gaming industrije u regiji vezani su uz birokraciju i nedostatak podrške od strane države“, kaže Nikola Čavić.

23.9.2016., Rovinj - 9. Weekend Media Festival 2016. Panel Brzi i zestoki - Gaming industrija u regiji. Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Veliki je izazov, istaknuli su sudionici panela, zadržati igrače i korisnike i oko toga se sve vrti. Jedini način za opstanak na tržištu je konstantno unapređenje svog proizvoda i to na mjesečnoj, dvomjesečnoj i šestomjesečnoj razini.  Koliko je teško zadržati korisnike potvrdila je i mobilna igrica Pokemon GO koja je u prvih 60 dana zaradila 500 milijuna dolara, a nakon toga zarada je pala na četiri milijuna dnevno.

Oni koji rade igrice naučili su nas da gameri nisu samo osobe koje gaje strast prema igricama, prate gaming trendove i provode sate i sate igrajući, već svi koji na mobitelu odigraju barem jednu igricu.