Novinarstvo mora biti kao Rolling Stonesi – dobro i kvalitetno

Featured image

Novinarski posao u suštini se nije promijenio. Promijenila se publika i potrebe korisnika, distributivni kanali i način na koji informacija dolazi do publike. Novost je da novinari moraju usvajati nova znanja, služiti se alatima za analitiku kako bi bolje upoznali svoju publiku, djelovati na sve tri platforme – digitalu, printu i videu, kazao je Goran Gavranović, glavni urednik 24sata na panelu ‘Novinar/stvo 21. stoljeća’.

Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista priznao je kako su u fazi ekspanzije internetskih portala mnogi urednici izgubili kompas želeći biti prvi u donošenju vijesti.

– Tehnologija je učinila puno toga dobrog za medije, no zbog nje smo napravili i mnoštvo pogrešaka želeći biti in, u trendu i sexy. Pokapali smo žive ljude, izlazili s poluinformacijama, sve u strahu da će Jutarnji to objaviti prije mene, a 24 sata prije nas obojice – kazao je Klarić i dodao da novinarstvo mora biti kao The Rolling Stonesi – uvijek dobro i kvalitetno.

Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić ističe kako je danas nemoguće odvojiti redakciju tiska od web redakcije, a ono s čime se sve redakcije suočavaju, unatoč padu naklade, je da komuniciraju s većom publikom zahvaljujući različitim platformama što stavlja dodatnu odgovornost na novinare i traži od njih da budu vrhunski poznavatelji sektora koji prate.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Sudionici panela objavili su da Hrvati najviše prate informativnu rubriku, a borba za klikovima sve se više pretvara u borbu za vrijeme koje čitatelji provode na portalu.

– Govoreći o međusobnoj utrci medija, naš stav je da je važnije objaviti točnu informaciju i da budemo referentna točka. Želimo imati najbolje ljude, no to košta. Iz tog razloga nismo više u borbi za klikove nego vrijeme koje će čitatelji potrošiti na naš sadržaj i to je naš alat za prodaju oglasa, kazao je Ogurlić.

Još prije tri godine 24sata započela su s praksom spajanja printa, weba i videa, zahvaljujući čemu su u ujednom danu s pričom o ‘kišnom čovjeku s Raba’ imali doseg od čak 2,4 milijuna ljudi, dok je priču na neki način konzumiralo 1,4 milijuna. Kad je u pitanju stjecanje novih vještina, 24sata je prvi hrvatski medij koji je urednicu poslao na edukaciju o analitici, istaknuo je Gavranović.

Monetizacija sadržaja na webu velik je problem s obzirom da Hrvati nisu skloni plaćanju medijskih sadržaja, pa sav promet na internetu mediji naplaćuju od sponzora.

– Integracija je danas ključ uspjeha. Najbolji projekti na Novoj TV su oni na kojima smo integrirali televiziju i digital. News i svi ostali oblici komunikacije danas se ne mogu raditi bez Facebooka i Twittera. No na kraju će sadržaj ipak biti taj koji će odlučiti tko i kako često kod nas dolazi i koliko dugo se zadržava, zaključila je Galić Baksa.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL