Gaming industrija, blockhain tehnologija i programmatic na Weekendu

Rovinj, 23.09.2016. – Glavni igrači regionalne gaming industrije u Rovinju su otkrili da je  taj biznis na svjetskoj razini rastom prestigao filmsku industriju. I hrvatska gaming industrija drži korak s tim velikim rastom. Rast penetracije pametnih telefona i širenje broadbanda pogurali su skok gaming industrije na 74 milijardi dolara u 2015. U prvih 60 dana mobilna igrica Pokemon GO zaradila je 500 milijuna dolara.

Jedan od najposjećenijih panela na popodnevnom dijelu Weekend Media Festivala bio je i panel „Export Report“ na kojem se razgovaralo o tome kako probiti nova izvozna tržišta za kreativnu industriju. „Kada smo mi počinjali Hrvatska je bila tržište zasićeno velikim igračima. Nismo imali veze niti kontakte, ali imali smo globalni proizvod s kojim smo uspjeli“,  otkrio je Luka Abrus, osnivač i CEO tvrtke Five put uspjeha na panelu „Export Report“.

23.09.2016., Rovinj - Weekend Media Festival 9. Panel diskusija: Balcannes Export Report -  Luka Abrus (Five, Hrvatska/SAD) Davor Bruketa (HURA, Hrvatska) Sašo Dimitrievski (Pristop, Slovenija) Srdan Šaper (I&F McCann Grupa, Srbija) Moderator: Nikola Vrdoljak (404, Hrvatska) Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Blockchain tehnologiju kao ubojicu birokracije predstavili su Nikola Jokić i Milovan Pasini, suosnivači tvrtke Krypto Investment Partners. Prema njihovim procjenama moglo bi se dogoditi da banke budu prve koje će koristiti blockchain tehnologiju, dok su neke zemlje već počele razmišljati o prebacivanju zemljišnih knjiga na blockchain tehnologiju.

Najnoviji trendovi u industriji oglašavanja čuli su se i na panelu „Programmatic Advertsing“. Panelisti su zaključili da iako je regionalno medijsko tržište relativno malo i nije razvijeno programmatic je neizbježna platforma koja će dugoročno prevagnuti na strani konkurentnosti.

Vodeći ljudi najvećih dnevnih listova iz regije na panelu „Crno na bijelo“ prognozirali su budućnost printa kojem se prije nekoliko godina predviđala propast. Glavni urednici su zaključili da je jedina budućnost dnevnih novina otkrivanje konteksta i pozadine vijesti koje objavljuju digitalni mediji.

23.9.2016., Rovinj - 9. Weekend Media Festival 2016.  Panel Brzi i zestoki - Gaming industrija u regiji. Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Veliki gradovi u Europi imaju gradonačelnike koji su zaduženi za noćni doživljaj grada i razvoj clubbing turizma. Je li vrijeme da i metropole u regiji dobiju takve gradonačelnike, raspravljalo se na panelu „Noćni život 2.0.“?