Zatrpani smo sadržajem, ali dobra ideja uvijek će naći korisnika i donijeti zaradu

„Ne postoje dosadne teme, dosadni proizvodi ili dosadne usluge, nego samo dosadni načini da se ispričaju. Današnji brending i oglašavanje moraju koristiti emocije”, poručio je Lazar Džamić, kreativni strateg i donedavni voditelj tima za strategiju brenda u Googleovom kreativnom think-tanku ZOO u Londonu.

Jeremy Tai Abbett, još jedan kreativac iz Google-a procjenjuje da je najveći izazov s kojim se danas suočava marketinška industrija velika količina sadržaja i njegova dostupnost pa je potencijalna opasnost da se oglas u koji je mnogo uloženo ne vidi. „Danas svatko može ostavljati poruke, filtrirati i promovirati svoju ideju te na tome zarađivati. Novac prati pozornost“, poručio je Abbett i zaključio da je današnja tehnologija jednostavna i jeftina, a samim time i zabavnija.

24.09.2016., Rovinj - Weekend media festival 9. Twenty - Three minutes. Jeremy Abbett. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Kako osvojiti različite generacije potrošača veliki je izazov oglašivača. “Najnepredvidljivije potrošačke skupine prema kojima su usmjerene oglašivačke kampanje su generacija Y i Z. Oni brzo gube interes i fokus. Više nije dovoljno samo imati online shop koji će biti jednom posjećen i zaboravljen, potrebno je napraviti nešto što će ih natjerati da se vraćaju svaki put”, istaknuo je Jarno Vanhatapio, osnivač švedske tvrtke NA-KD. Riječ je o online modnoj trgovini koja je u samo devet mjeseci na tržištu dosegnula 139 različitih tržišta.

Teški su i Millenialsi kojima oglašivači, poručili su iz Rovinja, moraju pristupiti istinito i digitalno. S obzirom na veliki raspon godina te generacije najteže ih je targetirati iako su pritom najpoželjniji za komunikaciju.

Većina sudionika panela o native oglašavanju tvrdi da je riječ kvalitetnom sadržaju kojim se ne varaju potrošači jer je jasno označen. Ipak, platforme koje koriste native oglašavanje trebale bi razviti kvalitetne metode mjerenja takvog oglašavanja. Redakcije bi pak trebale jasno definirati tko radi native –  novinari u redakciji, posebni odjeli ili agencije.

24.09.2016., Rovinj - Weekend Media Festival 9. PIKNIK: Native Advertising – To Be or Not to Be, That Is the Question. Kamilo Antolovic (K&K, Hrvatska) Branka Bajt (Hrvatski Telekom, Hrvatska) Ivan Brezak Brkan (Netokracija, Hrvatska) Ivica Žigic (HEP, Hrvatska) Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Kreativno okruženje u Rovinju bila je prilika da se svim ljubiteljima ludog provoda predstavi prvi tematsko-zabavni park za djecu i odrasle po uzoru na poznate svjetske centre adrenalinske zabave. U Biogradu na Moru na 45.000 četvornih metara u tijeku je izgradnja Mirnovec parka, najveće investicije u industriji zabave u zemlji, vrijedne 15 milijuna eura. Investitor je regionalni lider i poznati proizvođač filmskih i zabavnih efekata, Mirnovec pirotehnika iz Samobora. Posjetitelji parka na jednom će mjestu imati na raspolaganju 26 atrakcija podijeljenih u tri tematske cjeline: Gusarski grad, Divlji zapad i Svemir.