Pozdrav za dom spremni zvuči kao reklama za stambeni kredit

Featured image

Mi Hercegovce u Zagrebu zovemo gospodine gradonačelniče.

Nama pozdrav za dom spremni zvuči kao neka reklama za stambeni kredit.

Stari bosanski pozdrav: znaš li đe ćeš, trebao bi postati aktualan za regiju da se svi zapitamo – znamo li đe ćemo, samo su neke od satiričnih izjava s panela “Sve što ste oduvijek željeli znati o susjedima, a niste ih se usudili pitati”.

Satiričari, novinari, glumci i publika koja je ispunila sve stolice, podove i prolaze u prepunoj dvorani, proveli su sat i pol u fantastičnim osvrtima o svim dobrim i lošim stranama susjeda ili komšija.

News direktori kanala N1, Tihomir Ladišić za Hrvatsku, Amir Zukić za BiH i Jugoslav Ćosić za Srbiju, imali su zadatak svoje goste koji su svi redom duhoviti, informirani i bez dlake na jeziku ispitati o aktualnoj situaciji na Balkanu.

Dijalog se na kraju pretvorio u stand up komediju gdje se svatko zabavljao na svačiji račun, a politika, političari i situacija u regiji postali izvor smijeha.

-Pitali su me tako jednom prilikom zašto ja stalno kritiziram vladu? Ne bi li bilo lijepo da im malo i pomognem? Pa bi, evo mogu im pomoći kad se budu selili. Nisam baš nešto od selidbi, ali dat ću sve od sebe – našalio se račun aktualne vlasti Dragoljub Draža Petrović, glavni urednik i kolumnist magazina Danas iz Srbije.

Odmah je palo i pitanje kako to da Hrvati stalno mijenjaju premijere i vladu?

– U onom trenutku između dvije vlade, nama BDP raste neviđeno. Tako da smo mi Hrvati zaključili da što više padaju vlade – nama bolje – rekao je Borna Sor,  autor portala Newsbar, koji se emitira i na televiziji N1.

Njegov kolega Domagoj Zovak nadovezao se da je dobro da Hrvati mijenjaju premijere, jer ih barem ne ubijaju kao Srbi.

Na to je uslijedio vrhunac panela, kad je Dragoljub Mićko Ljubičić, scenarist, glumac, pisac i satiričar u jednoj rečenici odglumio sve srpske predsjednike od Slobodana Miloševića do Aleksandra Vučića.

Moderatore je zanimalo i kako susjedi vide jedni druge.

– Bosanci su glupi – krenuo je Mićko.

– Ne kontam – odgovorio mu je Srđan Puhalo, politički analitičar i socijalni psiholog iz BiH i izazvao salve smijeha.

Uvriježeno je mišljenje da Hrvati misle da su svi Srbi četnici, a Srbi da su svi Hrvati ustaše i iz tog začaranog kruga nema spasa – osim smijehom – zaključak je jednog od najposjećenijih panela na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL