Programmatic Advertising – nije za nas, ali ga ne možemo izbjeći

Featured image

Regionalno medijsko tržište je relativno malo i nije razvijeno te postoji bojazan da će programmatic advertising značiti dodatna ulaganja u ljudske resurse i znanje, a bez stvarne pozitivne slike na prihodovnoj strani medijskih kompanija. Unatoč tome čini se da je riječ o neizbježnoj platformi koja će kad tada prevagnuti na strani konkurentnosti.

O Programmatic Advertisingu priča se već neko vrijeme. Oglašivačka industrija sve više ide prema automatizaciji – sve više oglašivača kupuje digitalne oglase bez komuniciranja sa stvarnim osobama.

Ovih trendova već smo se dotakli na prošlogodišnjem Weekend Media Festivalu, a ove godine fokus je bio na tome kako automatizacija oglašavanja utječe na medije i koliko je programmatic advertising značajan za regionalno tržište.

Na panelu su sudjelovali Sanja Buterin (Dentsu Aegis Network, Hrvatska), Saša Leben ( Publicis One, Slovenija & Hrvatska), Ana Marković (Adria Media Group, Srbija) i Christopher Sima (United Internet Media Austria).

23.09.2016., Rovinj - 9. Weekend Media Festival 2016. Programmatic Advertising: Pregled trendova i kako mediji mogu profitirati od programmatica? Sanja Buterin, Sasa Leben, Ana Markovic, Christopher Sima, Diana Dumanic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

“Kako bi se automatizacija oglašavanja postigla i ostvarila svoju punu svrhu potrebno je promijeniti način razmišljanja, ali i pristup, educirati tržište te uložiti u analiziranje i upravljanje podacima”, kazala je Sanja Buterin te dodala da je programmatic samo jedna od platformi. Njezin je stav da mediji ne mogu zažmiriti na pojavu ove platforme i kazati „it’s not going to happen“. Upravo suprotno, moraju promijeniti način razmišljanja i s agencijama razgovarati o kvaliteti sadržaja, a svoje ljudske resurse iskoristiti u monetizaciji. Istaknula je kako je riječ o alatu poslovanja, a ne o strategiji.

Saša Leben kaže da je data driven advertising ključan te da će sa programmatic razvijati usporedno i u našoj regiji značiti nešto sasvim drugo, odnosno da će se razviti samo jedan mali dio. Kako bi funkcionirao treba naučiti čitati podatke i znati ih usporediti.

Ana Marković procjenjuje kako regionalno tržište nije spremno za programmatic.

“Programmatic će se koristiti, ali je ipak činjenicama da bolje funkcionira na razvijem tržištima. Naše tržište je malo i nije razvijeno”, ističe Ana Marković. Programmatic je, procjenjuje, najveća šansa za agencije da se ponovno vrate u igru kao konzultanti.

Da programmatic omogućava isporuku oglasa relevantnoj publici u pravom trenutku, uz prikladni sadržaj, preciznije nego što je to ikad prije bilo moguće, kazao je Christopher Sima. Zaključio je kako programmatic nije trend koji će proći, već alat koji će se morati koristiti kako bi se zadržala konkurentnost u budućnosti, kako na međunarodnoj, tako i lokalnoj razini. Mediji će pritom morati postaviti vlastiti know how i podatke za ciljanu publiku.