Radio će opstati, vidjet ćemo na kojim uređajima

Featured image

Iako televizija i video sadržaj diktiraju medijsku scenu, radio je i dalje uspio ostati relevantan široj publici. On drži jedinstvenu poziciju kao izvor besplatne glazbe, informacija i zabave, kazala je  programska direktorica Antene Zagreb Katarina Sučić na panelu ‘Radio jači nego ikad’.

Iako je slušanost visoka, radio postaje moraju koristi alternativne platforme kako bi došle do nove publike.

– Važno je doprijeti do mlađih generacija koje same diktiraju kada i što žele konzumirati od sadržaja jer ‘kod njih nema druge šanse’. Milenijce je bitno osvojiti u prvih minutu-dvije jer je u suprotnom pravi izazov doprijeti do njih kako bi se vratili i ostali, zaključila je.

Stručnjaci iz Australije, Austrije i Hrvatske objasnili su komparativne prednosti radija, kako se mijenjaju navike slušatelja i kakva je budućnost radija. Na panel je stigla i pjevačica Mia Dimšić koju su panelisti naveli kao primjer ‘vizualiziranog zvuka’.

– Klasična podjela TV-radio nestaje, jer i radio sada producira vizualne sadržaje. Društvene mreže omogućile su radiju da nadomjesti sliku, odnosno tu komponentu koja mu je nedostajala – izjavila je Sučić.

Panelisti su zaključili da će dobar sadržaj uvijek naći put do publike. Radio će opstati, samo je pitanje na kojim će uređajima.

– To je izazov koji ćemo mi u Hrvatskoj imati prije nego drugi u svijetu, zaključila je Sučić.

Direktor i suvlasnik radio postaje Kronehit Rüdiger Landgraf predstavio je koncept „Skip FM“, odnosno radio postaju u Austriji na kojoj slušatelji sami biraju sadržaj koji ih zanima, mogu promijeniti pjesmu koja trenutno svira ili prebaciti na neku drugu emisiju na istoj radijskom kanalu, ali ne mogu preskočiti reklame.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL