Šonje: “Hrvatska glumi državu blagostanja, a zapravo uništava zdrave poduzetničke interese”

Featured image

Hrvatska se nalazi u dugotrajnom zaostajanju, a ono nije počelo ni početkom 90-ih. Ovo stoljeće za Hrvatsku je izrazito loše. Ja bih uzeo 2000.godinu kao neku razdjelnicu u kojoj se počinje manifestirati problem, kazao je Velimir Šonje iz Arhivanalitike i Ekonomskog laba na panelu ‘Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo’.

Diskutiralo se o istraživanjima po kojima je hrvatski BDP 2014.godine bio niži nego 1980.godine te prilikama za napredak.

Hrvoje Patajac, direktor kontrolinga u Adris grupi, predstavio je dva projekta tvrtke koja su primjer kako je uspjeh u Hrvatskoj ipak moguć.

– Mi smo prva zemlja u svijetu koja nudi brancin iz uzgoja, a Cromaris je prva tvrtka u Europi koja je brandirala ribu. Samo 15 posto hrvatskih tvrtki izvozi, a Cromaris je jedna od njih. Trenutno izvozimo tri četvrtine robe, a u budućnosti će to biti oko 85 posto. Rastemo 26 posto na godišnjoj razini, naveo je Patajac.

Sličan obrazac vidljiv je i u razvoju Maistre koja je danas jedna od najsupješnijih hotelijerskih tvrtki.

– Hrvatska je zvijezda Mediterana, više nas ne percipiraju kao jeftinu destinaciju. Za Maistru nam je trebalo između 12 i 15 godina da budemo sigurni da je to održiv posao, dok smo u Cromarisu bili dvostruko brži – kazao je Patajac i za uspjeh u Maistri naveo tri ključna elementa: destinaciju, investicije i upravljanje.

Šonje ističe da Hrvatska ima potencijala za razvoj i van turizmu, ali Hrvatsku treba učiniti privlačnom za biznis i priljev kapitala.

– Na žalost, živimo u ambijentu gdje kapital ima negativnu konotaciju pa smo prerano u razvojnoj fazi postali država koja glumi državu blagostanja, a zapravo kroz to uništava zdrave poduzetničke interese – rekao je Šonje i kao pokretače promjena naveo obrazovnu reformu, restrukturiranje i djelomičnu privatizaciju dijela državnih poduzeća, regulatornu reformu javne uprave i promjene u poreznom sustavu u oporezivanju rada.