Srbi vole sahrane, Bosanci samo lokalno, Slovenci Playboy, a Hrvati „slatke“ priče

Featured image

Publika magazina u regiji potpuno je različita. Popularne glumce iz latinoameričkih sapunica Srbi primjerice doživljavaju kao svoje susjede. Zašto bi onda još kupovali magazine s njima?

Duška Jovanić, nekadašnja glavna urednica srpske Glorije i aktualna glavna urednica Ellea za Srbiju, na panelu „Svetsko, a naše“ otkrila je da se u jednom trenutku pada naklade Glorije sjetila, pomalo morbidno – sahrana.

– Shvatila sam da moram dati srpskoj publici ono što voli. Kao mala trčala sam na kiosk kupiti Paris Match kad je umro Roger Vadim, samo da vidim što su njegove tri bivše žene obukle na sahranu. Srbi malo vole provokacije i da nije sve rozo. Nismo mogli raditi slatke priče kao Hrvati. Ako donesemo priču da su ljudi sretni – uvijek se pitaju zašto? – pojasnila je Jovanić.

Robert Čoban predsjednik Upravnog odbora Color Press Group iz Srbije, tvrdi da licence propadaju jer se previše odmiču od orginala, nisu prilagođene lokalnom tržištu, konkurencije ili loše odabranog lokalnog parnera. U regiji je velika razlika od zemlje do zemlje. U Sloveniji primjerice Playboy i dalje izlazi iako je propao u Srbiji.

– Slovenija je oduvijek bila prozapadno usmjerena pa imamo core publiku koja uvijek ostaje vjerna Playboyju. Imali smo velikih problema s oglašivačima, ali neki su ostali, snizili smo cijene i mislim da će Playboy i dalje izlaziti. Ali Men’s Health se ugasio u Sloveniji, a u Srbiji uspio – ispričao je Dušan Lukič iz AM Ljubljana, glavni urednik Plugin Magazina i Avto Magazina, te bussines media direktor za Sloveniju.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

U Bosni i Hercegovini potpuno suprotno. Glavne licence dolaze iz Hrvatske i Srbije, a najviše se čitaju lokalni magazini i novine.

– Naš zapad su u stvari Hrvatska i Srbija. U magazinu „Ljepota i Zdravlje“, koji je srpska licenca, morali smo se otpočetka truditi razumjeti i balansirati po nacionalnom ključu. Danas su stvari malo lakše, ali svejedno i dalje najviše volimo svoja bosanska izdanja. Ona se pale i gase, ali licence su samo iz Srbije i Hrvatske – ispričala je svoju stranu Jelena Joksimović glavna i odgovorna urednica magazina Ljepota&Zdravlje za BiH.

Damjana Domanovac, direktorica turističkog festivala Place2go i časopisa Putovanja za dvoje za Hrvatsku, jedina je koja je uspjela prodati proizvod s našeg tržišta vani.

– Godine 2006. pokrenuli smo magazin Putovanja za dvoje o bračnim putovanjima jer smo htjeli napraviti časopis na temu turizma. Izlazio je četiri puta godišnje, nismo razmišljali o franšizi, a danas izlazi i u Sloveniji, Srbiji, Francuskoj i Njemačkoj – kazala je Domanovac.