Tko je kriv za lošu kampanju – klijent ili agencija?

Featured image

Izgubljeni u prijevodu, situacija je u kojoj su se barem jednom našli svi koji su bili u komunikaciji agencija-klijent. Kako dobiti dobar brief, koji su problemi s kojima se dnevno susreću agencije i klijenti i gdje nastaje break u komunikaciji, raspravljalo se na panelu ‘Izgubljeni u prijevodu’.

– Ako je odnos između uključenih strana dobar i bazira se na povjerenju i dugogodišnjem zajedničkom radu, agencija će jednostavno shvatiti koja je problematika s kojom se klijent bavi i koja rješenja su mu potrebna, kazala je Sanja Milinović, direktorica odjela za direktni nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu, koja je tijekom karijere bila i na strani klijenta i na strani agencije.

Ako klijent zna što želi, brief može biti dobar, no to često nije slučaj.

– I jedna i druga strana imaju mnogo predrasuda, no to je nešto što moramo pokušati pomiriti – kazao je Damir Ciglar, direktor agencije Imago.

Kaže da je teško procijeniti tko snosi odgovornost kada kampanja nije ostvarila željene rezultate.

– U situacijama kada se na temelju briefa izrađuje projekt ili strategija, osoba koja je odgovorna prvenstveno mora promatrati je li ideja koja je ponuđena odgovorila na zahtjeve briefa, bez obzira na to sviđala se ona klijentu ili ne, smatra Ciglar.

Spremnost na preuzimanje rizika također je jedan od ključnih faktora koji mogu ili donijeti fantastične rezultate ili završiti kao potpuni fijasko. Zbog fifty-fifty šanse, većina klijenata rijetko se upušta u nepredvidive kampanje koje se ne mogu kontrolirati.

– Kad riskiramo često su rezultati dobri. No, znam da mnogi nisu skloni tome, nismo ni mi uvijek s obzirom na industriju iz koje dolazimo, ali mnoge rizične kampanje pokazale su se kao izrazito uspješne, kazala je Helena Trajkovski, direktorica marketinga za Hrvatsku i Sloveniju u Mastercardu.

Photo: Zarko Basic/PIXSELL