Velike promjene u svim industrijama i tehnologiji velika su prilika za PR

Featured image

Stanje u PR struci se pogoršalo iako agencije koje se bave odnosima s javnošću imaju bolju reputaciju, pokazalo je istraživanje Hrvatske udruge za odnose s javnošću kao uvod u panel „PR-10 godina kasnije“.

– PR danas ima velike mogućnosti zbog promjena koje se događaju. Mijenjaju se navike potrošača, količina dostupnih podataka je veća nego ikad, a tehnologija je napredovala više nego što smo prije 10 godina to uopće mogli očekivati. Izazovi koji se nalaze pred nama sve su veći, a najveći je predstaviti našu industriju na pravi način – ističe Nina Išek Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Sudionici panela zaključili su da se PR više ne odnosi samo na dobre odnose s medijima.

– Odnosi s medijima bili su nam primarni, no danas je svatko od nas medij. Svaki pojedinac ima svoj glas i stav, a upravo je to odnos na koji se dodatno moramo fokusirati ako želimo biti etično i kvalitetno  viđeni u javnosti – istaknula je Elena Wolsperger Dolezil, direktorica korporativnih komunikacija Dukata.

– Jedan od problema je manjak edukacije struke ne samo početnika već i onih koji ovaj posao rade godinama – kazala je Aleksandra Kolarić, predsjednica HUOJ-a.

Dva glavna trenda koja prevladavaju u PR industriji, dodala je Kolarić, su dominacija žena, što dugoročno može dovesti do banaliziranja struke, te velika centralizacija koja onemogućuje PR agencijama iz drugih hrvatskih gradova da se probiju na tržište.

Marko Aunedi Medek, direktor agencije Mediaval rješenje vidi u tome da struka definira koje kompetencije treba imati u agencijama jer će to onda odrediti situaciju i u korporacijama i javnom sektoru.

– Sami smo krivi zbog trenutne situacije u kojoj se nalazimo – kazao je Medek.

Medek upozorava kako se većina PR stručnjaka drži elitistički i podiže barijeru kad je PR struka u pitanju, umjesto da se demistificira i kroz različite edukacije približi široj javnosti.