Vrijeme je odluke – vijesti ili biznis?

Featured image

Jeste li businessman ili newsman? Pitanje je kojim je simbolično započeo panel “House of Cards” prema istoimenoj seriji o vječnom preplitanju medija, moći i privatnog kapitala.

– Ja sam newslady koja radi za biznismene, a u preteklih 10 godina sve o čemu je Nova TV imala provjerene i točne informacije objavljeno je. Sve što smo načuli, a nismo mogli provjeriti nismo objavili jer tračeve ne objavljujemo nikada – rekla je Ksenija Kardum, direktorica informativnog programa Nova TV.

Nezaobilazna tema – Agrokor.

– Ako govorimo o Agrokoru, sve se temeljilo na pričama. Pitali smo ljude žele li pričati, ali nikada nismo dobili ništa konkretno. Vrlo sam suzdržan u tome da su mediji trebali promijeniti sliku. Nismo ništa zataškavali, jer su svi šutjeli, nisi mogao doći do istine. Nitko u toj priči nije nevin, ali mediji su definitivno najneviniji od svih sudionika – tvrdi Zoran Šprajc, urednik i voditelj RTL Direkta.

Edhem Fočo, direktor Aljazeera Network iz BiH otkrio je da su kupili film “Gazda” o Ivicu Todoriću i prije afere Agrokor htjeli se reklamirati u Hrvatskoj.

– Htjeli smo angažirati agenciju u Hrvatskoj da zakupe reklame u medijima kojima bi najavili film. Počeli su stizati odgovori – ovi mediji ne mogu, ovi neće, oni nemaju prostora. Ma kako mediji nemaju prostora? To mi je bilo šokantno – ispričao je Fočo.

Slobodan Georgiev iz magazina Vreme, novinar, istraživač, komentator i aktivist tvrdi da je u Srbiji situacija još gora.

– Ako gledate televiziju i čitate novine – čini se da nemamo nikakvih velikih problema. Istraživačko novinarstvo se iselilo iz mainstream medija. Glavni problem imamo s vlasti, ne s biznisom. Novinari uopće ne mogu doći do nekoga iz vlasti – izjavio je.

Photo: Zarko Basic/PIXSELL