WIN-WIN sporta i biznisa samo dok favorit pobjeđuje

Featured image

– Sport nije profitabilan televizijski program jer se televizijske kuće bave velikom sveukupnom pokrivenošću projekata, a većina sadržaja koja se prikazuje na sportskim prijenosima više se bavi imidžom nego sportom. Velik rizik s kojim se TV kuće susreću jest da će cijela produkcija pasti u vodu skupa s profitom ako favorit natjecanja izgubi u osmini finala ili ranije, kazao je Ivan Lovreček s RTL Hrvatska na panelu ‘WIN WIN – je li sport dobar biznis?’.

U tzv. ‘prehrambenom lancu’ televizijska kuća i sponzori ovise o favoritu, objasnio je Lovreček. Tu je i vječna borba ‘nebitnih’ sportova da dođu na male ekrane.

Ivica Tucak iz Hrvatske vaterpolske reprezentacije kazao je da često imaju problema s pronalaženjem sponzora s obzirom na to da vaterpolo nije medijski eksponiran sport.

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

– Upravo sportovi poput vaterpola, u koje se ne ulaže dovoljno, imaju igrače koji samostalno ulažu u sebe i svoje karijere te pritom postižu vrhunske rezultate, a to je u konačnici bit sporta – ulaganje u sebe i ljubav prema onome što radiš, zaključio je Tucak.

Sponzori i država, zaključili su sudionici panela, najviše dobivaju od sportskih uspjeha. Potvrdilo je to istraživanje koje je HEP proveo u suradnji s Ipsosom.

– Skoro polovina ispitanika, njih 41%, smatra sport izuzetno važnim za promociju Hrvatske. Istovremeno se kroz sport najviše ističu poruke sponzora, a javnost ih percipira kao društveno odgovorne kompanije što im dugotrajno pospješuje pozitivan imidž – objasnio je Ivica Žigić iz HEP-a.